Paterice

Articole recente

Carti

Blogroll


« | Main | »

Ucenicul care n-a facut ascultare

By pateric | iulie 5, 2006

Ucenicul care n-a facut ascultare de
staretului sau, dar s-a mântuit deoarece
nadajduia în Dumnezeu

Parintele Metodie românul de la Chilia „Sfintii Teodori” din Karyes spunea ca staretul lui era foarte îngrijorat de sporirea duhovniceasca a ucenicilor sai, deoarece era mustrat de constiinta pentru putina ascultare de care daduse dovada el însusi, si ca a murit cu aceasta durere în suflet.

Dupa câtiva ani parintele Metodie l-a vazut în vedenie pe staretul lui si l-a întrebat:

– Ce faci parinte? Unde te afli? Acela i-a raspuns:

– Sunt bine, m-am mântuit. Dar cum m-am mântuit? Cu multa osteneala, deoarece n-am facut ascultare de staretul meu. Dupa ce am murit m-a întrebat îngerul pe un ton aspru: „Ai vreo fapta buna? Ce ai facut?”. Atunci eu am raspuns: „Nu am nici o fapta buna, ci numai pacate, neascultarile fata de staretul meu. Singurul lucru pe care îl am este nadejdea în Dumnezeu si mila Lui”.

Atunci îngerul s-a dus sa întrebe, iar peste putin a venit si a spus: „De vreme ce ai recunoscut cu smerenie halul în care esti si ai nadajduit numai în Dumnezeu, Hristos mi-a spus sa te trec în rândul celor mântuiti”.

Dupa aceea parintele Metodie l-a întrebat iarasi pe staretul sau despre un oarecare, taietor de lemne, cunoscut de al lor, care murise:

– Parinte, unde se afla taietorul? Si acela i-a raspuns:

– Taietorul se afla într-un loc mai bun ca al meu deoarece s-a chinuit mult în viata sa si a facut si ascultare cu smerenie fata de toti mai marii lui, la care lucra fara sa murmure.

De asemenea l-a întrebat si despre un îndracit, care fusese chinuit de diavol, unde se afla, iar staretul i-a raspuns:

– Acesta se afla într-un loc si mai bun, pentru ca mult s-a chinuit si mult l-a smerit diavolul înaintea oamenilor. Dar si el însusi s-a smerit, deoarece spunea: „Rugaciunile parintilor ma vor mântui si pe mine, ticalosul”.

In ceasul mortii staretului parintelui Metodie s-a petrecut un fapt miscator. Dupa ce si-a dat sufletul, a revenit putin în viata. Atunci parintii ce se aflau lânga el l-au întrebat:

– Cum de ti-ai revenit? Iar staretul a raspuns:

– Dupa putina vreme de la iesirea sufletului meu un înger mi-a spus: „Sa te întorci, ca sa-ti iei ramas bun de la fratele tau”. Atunci eu i-am spus: „N-am frate nici în lume, nici în viata calugareasca”. Dar îngerul a spus: „Este vorba de trupul tau, fratele sufletului tau”.

Când m-am întors în trup, îngerul mi-a spus din nou: „Ia-ti ramas bun de la trupul tau, pentru ca împreuna cu el ai patimit rau”.

Dupa aceasta sufletul lui a plecat la cer.

Topics: Despre nadejde, Despre neascultare | Comentariile sunt închise pentru Ucenicul care n-a facut ascultare

Crestinism Ortodox.ru. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet