Paterice

Articole recente

Carti

Blogroll


« | Main | »

Dulcea sarutare

By pateric | iunie 2, 2006

Purtarea de grija a Maicii Domnului pentru
Sfânta Manastire Filoteu în care se afla
icoana ei „Dulcea Sarutare”

(Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului venita în Manastirea Filoteu în acelasi chip minunat ca si „Portanta” de la Sfânta Manastire Iviron)

In timpul ocupatiei germane, rezerva de grâu a Sfintei Manastiri Filoteu era pe sfârsite si parintii au hotarât sa taie primirea de straini.

Un batrân cuvios, parintele Sava, s-a mâhnit mult când a aflat aceasta si ruga conducerea manastirii sa nu procedeze astfel, pentru ca vor mâhni pe Hristos si va pleca binecuvântarea din manastire.

Le-a spus si multe pilde din Sfânta Scriptura, precum pilda sumanitencei cu proorocul Ilie, si altele. In cele din urma, parintii l-au ascultat. Dar mereu îl necajeau pe parintele Sava spunându-i:

– Faina s-a terminat. Ce vom face?

– Parintilor, le spunea batrânul, putinul acela care a mai ramas sa-l mâncam împreuna cu lumea, si Maica Domnului nu ne va lasa.

Ramasesera numai douazeci si cinci de ocale de grâu în magazia manastirii si de aceea parintii au început sa cârteasca împotriva batrânului Sava:

–  Ei, parinte Sava, s-a terminat grâul. Ce facem acum?

Atunci evlaviosul si credinciosul batrânel le-a raspuns:

– Binecuvântatilor, nu va pierdeti nadejdea în „Dulcea Sarutare” a noastra. Macinati si aceste douazeci si cinci de ocale de grâu, faceti pâine si împartiti-o parintilor si mirenilor, iar Dumnezeu ca un Parinte bun se va îngriji de noi toti.

Indata ce au terminat pâinea, înainte chiar de a flamânzi, a venit în manastire un capitan de vas de la Kavala si a cerut lemn în schimbul grâului care îl avea.

Vazând purtarea de grija atât de grabnica a Maicii Domnului, care ca o Mama buna s-a îngrijit de copiii ei, parintii au slavit cu totii pe Dumnezeu. Mai mult decât toti, fireste, a slavit pe Dumnezeu si a multumit Maicii Domnului batrânul Sava, care o multumea mereu prin viata lui cea sfânta.

Dupa aceasta batrânul le spunea parintilor:

– Nu va spuneam, binecuvântatilor, ca Maica Domnului nu ne va lasa?

Topics: Despre Maica Domnului | Comentariile sunt închise pentru Dulcea sarutare

Crestinism Ortodox.ru. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet