Paterice

Articole recente

Carti

Blogroll


« | Main | »

Viata duhovniceasca

By pateric | iunie 7, 2006

Conditiile cele mai însemnate pentru
viata duhovniceasca de care se bucura
Maica Domnului sunt linistea si lipsa de grija

Sus, la Schitul Sfânta Ana, la Chilia Sfântului Pantelimon pustnicea Cuviosul Gherontie, întemeietorul Schitului Sfânta Ana, care mai înainte fusese egumen al Manastirii Vuleftiria (Astazi se mai pastreaza o chilie cu acelasi nume în partea de jos a Sfintei Ana, pe malul marii).

Deoarece nu exista apa la sihastria lui iar ucenicul sau cârtea pentru aceasta, Cuviosul Gherontie a rugat-o pe Maica Domnului sa scoata apa din stânca. Maica Domnului, fireste, ca o Mama duioasa l-a ascultat si a scos apa din crapatura unei stânci apropiate. Apa aceasta s-a numit mai apoi aghiazma.

Mai târziu, însa, ucenicul cuviosului a vrut sa faca gradina. A zidit terase, a adus pamânt si a început sa alunece de la vietuirea pustniceasca, neglijându-si îndatoririle duhovnicesti si rugaciunea pentru lume. S-a gândit sa deschida cu o dalta crapatura stâncii, ca sa scoata mai multa apa, pentru a-si uda gradina.

Atunci i s-a aratat Maica Domnului si i-a spus: – Daca vrei gradini, sa cari apa pe umerii tai de jos. De atunci si pâna astazi acea aghiazma izvoraste mai jos.

Topics: Despre liniste, Despre lipsa de grija, Despre Maica Domnului | Comentariile sunt închise pentru Viata duhovniceasca

Crestinism Ortodox.ru. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet