Paterice

Articole recente

Carti

Blogroll


« | Main | »

Îngerul veacului al optulea

By pateric | iunie 2, 2006

(Veacul al optulea înseamna aici veacul ce va sa fie)

Parintele Veniamin, de la Katunakia, era foarte evlavios înca de mirean, pentru ca si familia sa avea obiceiuri crestinesti. Asadar, dragostea fierbinte a tânarului pentru Hristos l-a facut sa îsi paraseasca parintii, patria, meseria sa – era politist – si bucuriile lumesti si sa vina în Gradina Maicii Domnului, în Sfântul Munte, sa se înroleze voluntar în tagma îngereasca a monahilor.

La început a mers la batrânul Calinic Isihastul ca sa ramâna la el. Acesta, însa, având harisma discernamântului, de îndata ce l-a vazut, a înteles râvna cea mare a lui, dar si-a dat seama si ca trupul lui este bolnavicios. De aceea i-a spus felul sau de viata, ca sa-l determine sa mearga în alta parte.

– Eu, fiule, i-a spus, manânc cincizeci de drame (1 Dram = 3,2 grame) de posmag cu apa odata pe zi, dupa ceasul al noualea. Daca poti rabda, ramâi, altfel du-te în alta parte.

Deoarece tânarul era tuberculos si sanatatea lui nu-i îngaduia o astfel de nevointa aspra a mers la batrânul Pahomie de la Coliba „Axion estin”. Acolo s-a facut monah, primind numele de Veniamin si s-a nevoit cu marime de suflet multi ani. Era un mare nevoitor, în ciuda sanatatii lui subrede, în fiecare noapte priveghea, iar ziua mâinile lui totdeauna tineau sau lucrul de mâna, sau o carte patristica. Rugaciunea nu a lipsit din gura lui pâna la sfârsitul vietii lui, când sufletul lui îngeresc a zburat la cer.

În ceasul când sufletul lui urca la cer, o nebuna pentru Hristos ce se afla în afara Manastirii Keratea si care pazea oile, a strigat cu glas tare zicând:

– O! O! Pe cine am pierdut! A plecat a plecat! În clipa aceasta a murit Veniamin de la Katunakia si sufletul lui s-a dus lânga Hristos, Care a poruncit îngerilor sa puna pe fruntea lui Veniamin o panglica rosie pe care era scris: „îngerul veacului al optulea!”.

Topics: Diverse | Comentariile sunt închise pentru Îngerul veacului al optulea

Crestinism Ortodox.ru. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet