Paterice

Articole recente

Carti

Blogroll


« | Main | »

Cuvântul nechibzuit

By pateric | iunie 19, 2006

Cuvântul nechibzuit al monahului
negrijuliu care a primit de la Dumnezeu
o pedeapsa spre îndreptare

La bolnita Manastirii „Sfântul Pavel” era un îngrijitor foarte sârguitor la ascultare, dar cam neatent.

El însusi mi-a povestit ca atunci când slujea la bolnita manastirii, un frate i-a dat un strugure de binecuvântare, dar el nu l-a mâncat, ci l-a taiat în ciorchini mici si l-a împartit la batrânii din bolnita.

Un batrânel marinimos îi ura mereu: „Sa mergi în Rai! Sa mergi în Rai!”, pentru ca era primul strugure pe care îl gusta în anul acela. Dar îngrijitorul nechibzuit i-a raspuns în gluma:

– Manânca strugurele, binecuvântatule! Aici este si Raiul si iadul.

Cu toate ca nu credea ce spunea – caci o spusese în gluma si avea o scuza datorita naivitatii lui – ce credeti ca a patit?

Intr-o noapte a avut un vis înfricosator. A vazut o mare de foc, iar de cealalta parte un golf frumos cu palate de cristal. In acel prea frumos loc statea un batrân cu barba parca de matase, care raspândea lumina în jurul sau. Acolo a vazut pe un frate din manastire, care adormise cu trei ani mai înainte, pe care l-a întrebat cu uimire ce sunt acele palate, si cine este cuviosul batrân.

Atunci fratele i-a raspuns:

– Acesta este Patriarhul Avraam, iar acest golf frumos cu palate de cristal este „sânul lui Avraam”, unde se odihnesc sufletele dreptilor.

In timp ce fratele spunea acestea, Patriarhul Avraam a auzit si i-a spus cu asprime parintelui Grigorie, îngrijitorul de bolnavi:

– Tu sa pleci repede de aici, caci nu ai loc!

Fiind mustrat de Patriarhul Avraam, îngrijitorul de bolnavi s-a întors sa plece în graba, dar simtind ca l-au cuprins flacarile marii de foc, de durere, s-a trezit. Dar ce sa vada? Piciorul acela la care simtise arsura era plin de umflaturi si arsuri. Si l-a durut continuu douazeci de zile, pâna când i s-au vindecat ranile cu alifii si diferite plante.

Parintele Grigorie s-a cait mult pentru ceea ce a spus si de atunci era foarte atent la cuvintele lui.

Topics: Despre cuvinte desarte | Comentariile sunt închise pentru Cuvântul nechibzuit

Crestinism Ortodox.ru. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet